Zelf klussen

U mag zelf dingen veranderen aan uw huurwoning. U moet er wél vooraf toestemming voor vragen. In onze folder Zelf klussen in uw huurwoning vindt u de eisen die wij aan veranderingen stellen. Ook hebben we regels bij het plaatsen van schotelantennes, zonneschermen en screens.

Veel gevraagd over Zelf klussen

Wat is een ZAV?

Een ZAV is een Zelf Aangebrachte Verandering. U mag zelf dingen veranderen aan uw huurwoning. U moet er wél vooraf toestemming voor vragen. In onze folder Zelf klussen vindt u de eisen die wij aan veranderingen stellen. Ook hebben we regels bij het plaatsen van schotelantennes, zonneschermen en screens.

Met het formulier Zelf klussen kunt u toestemming vragen iets te veranderen aan uw woning. Trivire beoordeelt uw aanvraag en laat u binnen 10 werkdagen weten of die akkoord is. En wij vragen u een verklaring te ondertekenen. Daarmee gaat u akkoord met onze regels.

Daarna kunt u de verandering (laten) uitvoeren. Bij ingrijpende veranderingen vragen wij u om te melden wanneer u klaar bent. Wij komen dan controleren of de verandering aan onze eisen voldoet.

Ik zou graag een aanpassing willen doen in mijn woning. Hoe gaat dit in zijn werk?

Hiervoor vraagt u schriftelijke toestemming aan via formulier Zelf klussen. Meer informatie leest u in de folder Zelf klussen.

Mag ik laminaat leggen in mijn woning?

Ja, dat mag. Voor het leggen van laminaat hoeft u geen aanvraag in te dienen. Let er wel op dat u bij het aanbrengen van het laminaat een goede geluiddempende ondervloer aanbrengt.

Ik ga verhuizen. Krijg ik een vergoeding voor de aanpassingen die ik aan de woning heb aangebracht?

Alleen in bijzondere gevallen - denk aan een nieuwe cv-installatie of dubbel glas - kunt u een vergoeding krijgen voor door u aangebrachte veranderingen. In onze folder ‘Zelf klussen in uw huurwoning’ vindt u een vergoedingenlijst met rekenvoorbeelden.

Ik wil besparen op mijn energiekosten. Kan ik mijn woning (laten) verbeteren?

Wij maken de komende jaren woningen energiezuiniger. Dit doen wij projectmatig. Op uw verzoek kunnen wij wel kijken of bijvoorbeeld dubbel glas mogelijk is. U kunt ons e-mailen of bellen voor informatie. Wilt u zelf dubbel glas plaatsen? Lees dan meer in de folder Zelf klussen.

Onderhouden jullie de aanpassingen die ik zelf in mijn woning gedaan heb?

Nee, daarvoor bent u zelf verantwoordelijk. Ook het vervangen is voor uw eigen rekening. Meer leest u in de folder 'Zelf klussen in uw huurwoning'.

Wanneer krijg ik een reactie op mijn aanvraag zelf klussen?

Na ontvangst van uw aanvraag, nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op. Afhankelijk van de klus kunt u meteen aan de slag of komt een medewerker van ons langs. U krijgt altijd een bevestiging of afwijzing van uw aanvraag.

Ik wil een inductie- of keramische kookplaat aansluiten. Mag dat en wat moet ik er voor doen?

U moet hiervoor toestemming vragen aan Trivire. Dit kunt u doen met het formulier Zelf klussen. Trivire beoordeelt uw aanvraag en laat u schriftelijk binnen 10 werkdagen weten of die akkoord is. En wij vragen u een verklaring te ondertekenen. Daarmee gaat u akkoord met onze regels. Daarna kunt u de verandering (laten) uitvoeren.

Als u een inductie kookplaat of een keramische kookplaat gebruikt, heeft u geen gas meer nodig voor het koken. U kunt het gas in de keuken dus zelf af laten sluiten. Als u ook geen gas gebruikt voor bijvoorbeeld een cv-ketel, kunt u ervoor kiezen het gas helemaal af te laten sluiten. Dit regelt u zelf met uw energieleverancier. De kosten hiervan zijn voor u zelf.

Houd er rekening dat de groepenkast uitgebreid moet worden en dat er een perilex-aansluiting aangebracht moet worden. Dit moet door een erkend installateur gedaan worden. Ook het aansluiten van de kookplaat moet door de erkend installateur gedaan worden.

Heb ik toestemming nodig om zelf te klussen in mijn woning?

Voor sommige klussen wel. Maar voor een aantal klussen hoeft dat niet en kunt u direct aan de slag. U leest daarover meer in de folder Zelf klussen. Wilt u toestemming aan ons vragen om zelf te klussen? Dit kunt u doen met het formulier Zelf klussen.

Ik heb zelf aanpassingen aan mijn woning gedaan. Ik heb dit niet aangevraagd. Wat kan ik doen?

U kunt alsnog een aanvraag bij ons doen via het formulier Zelf klussen. Heeft u geen toestemming voor de aanpassingen? Dan moet u de aanpassingen misschien verwijderen als u verhuist. Meer informatie leest u in de folder Zelf klussen.

Ik wil een gat boren in de muur van mijn badkamer. Kan ik hiervoor een leidingschema opvragen?

Wij hebben geen leidingsschema's. De waterleidingen lopen bovenlangs door het plafond of onderlangs door de vloer. Er bestaat meetapparatuur om leidingen op te sporen, echter werkt dat niet goed als de leidingen te diep liggen. Wees hier dus voorzichtig mee. U bent verantwoordlijk voor eventuele schade.

Hoe vraag ik toestemming om zelf te klussen?

In de folder Zelf klussen vindt u voor welke klussen u onze toestemming nodig heeft. Wilt u toestemming aan ons vragen? Dit kunt u doen met het formulier Zelf klussen.

Hoe kan ik een verandering aanvragen?

Met het formulier Zelf klussen kunt u toestemming vragen iets te veranderen aan uw woning. Trivire beoordeelt uw aanvraag en laat u schriftelijk binnen 10 werkdagen weten of die akkoord is. Daarna kunt u de verandering (laten) uitvoeren.

Welke klussen mag ik niet zelf doen?

Dat zijn klussen:

  • Waardoor wij de woning niet meer opnieuw kunnen verhuren in de toekomst;
  • Die tot een waardedaling van de woning leiden;
  • Die tot gevaarlijke situaties leiden;
  • Die in strijd zijn met de beleidsregels van Trivire;
  • Die niet volgens de bouwregelgeving worden uitgevoerd;
  • Waarbij het normale onderhoud door Trivire niet meer of niet goed kan worden uitgevoerd.

Voorbeelden van klussen waarvoor u geen toestemming krijgt:

  • Als u vaste vloerafwerking (bijvoorbeeld parket) wilt leggen, waardoor de toegang tot de kruipruimte wordt afgesloten;
  • Houtkachels.

U leest er meer over in de folder Zelf klussen.

Ik ga verhuizen en heb wijzigingen aan mijn woning aangebracht. Wat moet ik doen?

Elke huurder moet de huurwoning in goede staat achterlaten. Dus als u bijvoorbeeld een nieuwe keuken heeft geplaatst en u neemt die mee naar uw nieuwe woning, dan moet u een keuken terugplaatsen die aan de eisen van Trivire voldoet.

Veranderingen waarvoor u definitieve toestemming heeft gekregen, mogen blijven zitten als u verhuist. Ze moeten dan wel goed onderhouden zijn. Daarvoor bent u zelf verantwoordelijk. Veranderingen waarvoor u een tijdelijke toestemming heeft gekregen moet u voor het einde van de huurperiode in de goede originele staat terug te brengen. Behalve als de nieuwe huurder dit overneemt. Trivire is geen partij in een overname door de nieuwe huurder. Onze mutatieopzichter beoordeelt dat na uw huuropzegging bij de eerste opname van uw huurwoning.