Zelf klussen

U mag zelf dingen veranderen aan uw huurwoning. U moet er wél vooraf toestemming voor vragen. In onze folder Zelf klussen in uw huurwoning vindt u de eisen die wij aan veranderingen stellen. Ook hebben we regels bij het plaatsen van schotelantennes, zonneschermen en screens.

Veel gevraagd over Zelf klussen

Ik zou graag een aanpassing willen doen in mijn woning. Hoe gaat dit in zijn werk?

Algemeen

Hiervoor vraagt u schriftelijke toestemming aan via formulier Zelf klussen. Trivire beoordeelt uw aanvraag en laat u schriftelijk binnen 10 werkdagen weten of die akkoord is. Daarna kunt u de verandering (laten) uitvoeren.
Meer informatie leest u in de folder Zelf klussen.

Wat is een ZAV?

Algemeen

Een ZAV is een Zelf Aangebrachte Verandering. U mag zelf dingen veranderen aan uw huurwoning. U moet er wél vooraf toestemming voor vragen. In onze folder Zelf klussen vindt u de eisen die wij aan veranderingen stellen. Ook hebben we regels bij het plaatsen van schotelantennes, zonneschermen en screens.

Met het formulier Zelf klussen kunt u toestemming vragen iets te veranderen aan uw woning. Trivire beoordeelt uw aanvraag en laat u binnen 10 werkdagen weten of die akkoord is. En wij vragen u een verklaring te ondertekenen. Daarmee gaat u akkoord met onze regels.

Daarna kunt u de verandering (laten) uitvoeren. Bij ingrijpende veranderingen vragen wij u om te melden wanneer u klaar bent. Wij komen dan controleren of de verandering aan onze eisen voldoet.

Ik wil een inductie- of keramische kookplaat aansluiten. Mag dat en wat moet ik er voor doen?

Algemeen

U moet hiervoor toestemming vragen aan Trivire. Dit kunt u doen met het formulier Zelf klussen. Trivire beoordeelt uw aanvraag en laat u binnen 10 werkdagen weten of die akkoord is. En wij vragen u een verklaring te ondertekenen. Daarmee gaat u akkoord met onze regels. Daarna kunt u de verandering (laten) uitvoeren.

Als u een inductie kookplaat of een keramische kookplaat gebruikt, heeft u geen gas meer nodig voor het koken. U kunt het gas in de keuken dus zelf af laten sluiten. Als u ook geen gas gebruikt voor bijvoorbeeld een cv-ketel, kunt u ervoor kiezen het gas helemaal af te laten sluiten. Dit regelt u zelf met uw energieleverancier. De kosten hiervan zijn voor u zelf.

Houd er rekening dat de groepenkast uitgebreid moet worden en dat er een perilex-aansluiting aangebracht moet worden. Dit moet door een erkend installateur gedaan worden. Ook het aansluiten van de kookplaat moet door de erkend installateur gedaan worden.

Heb ik toestemming nodig om zelf te klussen in mijn woning?

Algemeen

Voor sommige klussen wel. Maar voor een aantal klussen hoeft dat niet en kunt u direct aan de slag. U leest daarover meer in de folder Zelf klussen. Wilt u toestemming aan ons vragen om zelf te klussen? Dit kunt u doen met het formulier Zelf klussen.

Mag ik laminaat leggen in mijn woning?

Algemeen

Voor het leggen van laminaat of klik PVC hoeft u geen aanvraag in te dienen. Voor het aanbrengen van een verlijmde vloer, dient u wel vooraf toestemming te vragen via het formulier Zelf klussen

Let er wel op dat bij het aanbrengen van het laminaat, of elke andere harde vloerafwerking, u moet garanderen dat uw (onder)buren geen geluidoverlast ervaren. Om overlast zo veel mogelijk te voorkomen adviseren wij u daarom na te gaan of uw vloer een minimale geluidsreductie heeft van 10dB. Dit is na te vragen bij de verkoper.

Houd ook rekening met de ruimte tussen de vloer en de deuren bij het leggen van de gekozen vloerafwerking, omdat Trivire niet verantwoordelijk is voor het afschaven van de deuren. U bent hier zelf verantwoordelijk voor.

Welke klussen mag ik niet zelf doen?

Algemeen

Dat zijn klussen:

  • Waardoor wij de woning niet meer opnieuw kunnen verhuren in de toekomst;
  • Die tot een waardedaling van de woning leiden;
  • Die tot gevaarlijke situaties leiden;
  • Die in strijd zijn met de beleidsregels van Trivire;
  • Die niet volgens de bouwregelgeving worden uitgevoerd;
  • Waarbij het normale onderhoud door Trivire niet meer of niet goed kan worden uitgevoerd.

Voorbeelden van klussen waarvoor u geen toestemming krijgt:

  • Als u vaste vloerafwerking (bijvoorbeeld parket) wilt leggen, waardoor de toegang tot de kruipruimte wordt afgesloten;
  • Houtkachels.

U leest er meer over in de folder Zelf klussen.

Ik ga verhuizen. Krijg ik een vergoeding voor de aanpassingen die ik aan de woning heb aangebracht?

Algemeen

Alleen in bijzondere gevallen - denk aan een nieuwe cv-installatie of dubbel glas - kunt u een vergoeding krijgen voor door u aangebrachte veranderingen. In onze folder ‘Zelf klussen in uw huurwoning’ vindt u een vergoedingenlijst met rekenvoorbeelden.

Onderhouden jullie de aanpassingen die ik zelf in mijn woning gedaan heb?

Algemeen

Nee, daarvoor bent u zelf verantwoordelijk. Ook het vervangen is voor uw eigen rekening. Meer leest u in de folder folder Zelf klussen.

Wanneer krijg ik een reactie op mijn aanvraag zelf klussen?

Algemeen

Na ontvangst van uw aanvraag, laten wij u binnen 10 werkdagen weten of die akkoord is. Afhankelijk van de klus kunt u meteen aan de slag of komt er een medewerker van ons bij u langs. U krijgt altijd een bevestiging of afwijzing van uw aanvraag.

Ik heb zelf aanpassingen aan mijn woning gedaan. Ik heb dit niet aangevraagd. Wat kan ik doen?

Algemeen

U kunt alsnog een aanvraag bij ons doen via het formulier Zelf klussen. Heeft u geen toestemming voor de aanpassingen? Dan moet u de aanpassingen misschien verwijderen als u verhuist. Meer informatie leest u in de folder Zelf klussen.

Ik ga verhuizen en heb wijzigingen aan mijn woning aangebracht. Wat moet ik doen?

Algemeen

Elke huurder moet de huurwoning in goede staat achterlaten. Dus als u bijvoorbeeld een nieuwe keuken heeft geplaatst en u neemt deze mee naar uw nieuwe woning, dan moet u een keuken terugplaatsen die aan de eisen van Trivire voldoet.

Veranderingen waarvoor u definitieve toestemming heeft gekregen, mogen blijven zitten als u verhuist. Ze moeten dan wel goed onderhouden zijn. Daarvoor bent u zelf verantwoordelijk. Veranderingen waarvoor u een tijdelijke toestemming heeft gekregen moet u voor het einde van de huurperiode in de goede originele staat terug te brengen. Behalve wanneer de nieuwe huurder dit overneemt. Trivire is geen partij in een overname door de nieuwe huurder. Onze mutatieopzichter beoordeelt dit bij de voorinspectie van uw huurwoning.

Ik wil een gat boren in de muur van mijn badkamer. Kan ik hiervoor een leidingschema opvragen?

Algemeen

Wij hebben geen leidingsschema's. De waterleidingen lopen bovenlangs door het plafond of onderlangs door de vloer. Er bestaat meetapparatuur om leidingen op te sporen, echter werkt dat niet goed als de leidingen te diep liggen. Wees hier dus voorzichtig mee. U bent verantwoordlijk voor eventuele schade.

Wanneer moet ik een vakman inschakelen voor een klus?

Algemeen

Gaat het om bouwkundige verandering in of aan uw woning? Dan moet u die laten uitvoeren door een gediplomeerd vakman. Dat geldt ook voor een wijziging aan de installaties in de woning zoals de cv-, elektra- en gasinstallatie, waterleiding en riolering. Bij wijzigingen in de installaties van gas of elektra hebben wij een keuringsrapport nodig. Stuurt u dat aan ons op. U leest er meer over in de folder Zelf klussen.

Wat zijn de regels voor het plaatsen van een schotelantenne?

Algemeen

Informatie over het plaatsen van een schotelantenne kunt u vinden in onze regels schotelantennes.

Voor welke bouwwerken heb ik een omgevingsvergunning nodig?

Algemeen

Voor ingewikkelde bouwkundige klussen heeft u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u een serre wilt plaatsen. Informeer zelf of u toestemming nodig heeft van uw gemeente via het aanvragen van een omgevingsvergunning. Kijk op www.omgevingsloket.nl. Is een omgevingsvergunning nodig? Stuur dan een kopie van de omgevingsvergunning aan ons op. De kosten van de vergunning(en) zijn voor uw rekening. U mag pas starten met de klus nadat u de omgevingsvergunning én toestemming van Trivire heeft ontvangen. Als u geen toestemming krijgt van de gemeente, geven wij ook geen toestemming voor de klus.

Mag ik plavuizen (vloertegels) leggen in mijn woning?

Algemeen

Als u een eengezinswoning huurt, kunt u via het formulier Zelf klussen een aanvraag doen om plavuizen (vloertegels) te mogen leggen.

Mocht u toestemming krijgen, let er dan wel op dat u moet garanderen dat uw (onder)buren geen geluidsoverlast ervaren. Om overlast zoveel mogelijk te voorkomen adviseren wij u na te gaan of uw vloer een minimale geluidsreductie heeft van 10dB. Dit is na te vragen bij de verkoper.

Houd ook rekening met de ruimte tussen de vloer en de deuren bij het leggen van de gekozen vloerafwerking, omdat Trivire niet verantwoordelijk is voor het afschaven van deuren. U bent hier zelf verantwoordelijk voor.