De Tweelingen-Stierstraat in Dordrecht: een fijne woonbuurt, waar iedere bewoner graag woont, is en bijdraagt

De verduurzaming van het wooncomplex aan de Tweeling-Stierstraat te Dordrecht staat in de steigers. Letterlijk. De 128 woningen worden gerenoveerd en voorzien van isolatie, duurzame verwarming en nieuwe keukens en badkamers. Inmiddels wonen nog ongeveer 20 huishoudens al langere tijd in deze buurt, de overige ca 100 woningen zijn de afgelopen jaren leeggekomen. Het wooncomplex ligt in een groene buurt waar het prettig wonen is en waar de komende maanden circa 100 nieuwe huishoudens komen wonen.

Welke kansen zien we hier?

In een korte tijd 100 nieuwe huishoudens in deze buurt, zien wij als een kans om na te denken over wat voor buurt we willen dat de Tweeling-Stierstraat wordt. We hebben daarvoor een concept opgesteld bestaande uit een toekomstvisie op het complex en de uitwerking hiervan in een verhuur- en beheerplan. Dit doen we gezamenlijk met huidige en nieuwe bewoners en samenwerkingspartners, waarmee we een beheergroep vormen. Nieuw en anders, maar tegelijkertijd ook zo gewoon. Want samen met bewoners en partners werken aan een vitale, fijne woonbuurt is zoals wij het graag willen doen.

Wat hebben we voor ogen? Waar dromen wij van?

Een buurt waar bewoners oog hebben voor elkaar. Voor elke bewoner heeft dat een andere betekenis. Sommige bewoners groeten elkaar op straat, anderen maken een praatje, maar allemaal dragen ze zo bij aan een fijne woonomgeving. Ze zetten daarbij hun eigen talent in voor de buurt. Nieuwe bewoners krijgen een warm welkom in de buurt, zodat ze zich er snel thuis voelen. Trivire, Stichting Timon en andere organisaties bieden ondersteuning aan de bewoners, wanneer dat gewenst is, of helpen mee om de ideeën van de bewoners te realiseren of te faciliteren.

De toekomstvisie is half september 2020 besproken in de beheergroep en de reactie is kritisch maar positief: ‘Heel erg positief, bijna niet realistisch, het Nederland van 1960, snap wel dat jullie een ambitie hebben, mooi. Je moet ergens naar streven’

Waarom doen we dit?

We vinden het belangrijk dat bewoners niet alleen prettig wonen in hun woning, maar ook dat ze zich thuis voelen in hun buurt. Door bewoners vroegtijdig te betrekken willen we ze mede-eigenaar maken van de toekomstvisie en de afspraken die we daarvoor samen maken. Dit doen we voor het eerst bij de Tweelingen-/Stierstraat, maar willen we ook bij andere nieuwbouw- of renovatieprojecten doen.

Rooskleurig? Spannend? Nieuwsgierig!

Onze toekomstdroom klinkt misschien rooskleurig, maar we geloven er echt in dat bewoners hier samen voor kunnen zorgen. Spannend? Ja! Want natuurlijk, dat gaat met vallen en opstaan. Maar we zijn bereid te leren, willen dit samen doen en zijn nieuwsgierig naar wat er kan ontstaan. Aan het begin is er misschien iets meer ondersteuning nodig vanuit ons of andere organisaties, maar later gaan bewoners steeds meer zelf doen. En al die tijd op hun eigen manier, in hun eigen rol en op basis van hun eigen behoefte. Mooi toch?

We houden jullie op de hoogte!

De komende tijd houden we u graag regelmatig op de hoogte over onze ervaringen in deze nieuwe manier van werken. Wilt u hier tussentijds meer over weten of heeft u goede ideeën die u met ons wilt delen? Neem dan contact op met Birgit Hijdra via telefoonnummer 078 633 16 00.

En bent u of kent u iemand die heel graag een actieve bijdrage wil leveren aan zijn of haar eigen woonbuurt, houd dan Woonkeus goed in de gaten. De eerste drie woningen worden in week 40 van 2020 geadverteerd.