Een kijkje bij Stichting Present

Eén van de kernopgaven van Trivire is het huisvesten van de bijzondere doelgroepen. Maar wie zijn die bijzondere doelgroepen nu eigenlijk? Met wie werkt Trivire samen om deze doelgroepen te huisvesten? En wat doen Trivire en haar samenwerkingspartners nu precies voor deze bewoners? In 2019 hebben we u een inkijkje gegeven in verschillende locaties waar de bijzondere doelgroepen wonen. Trivire heeft deze woonlocaties gebouwd, maar binnen de muren van deze locaties zijn het steeds andere organisaties die samen met de bijzondere doelgroep het wonen vormgeven. Vanwege de vele positieve reacties hebben we besloten om ook in 2020 weer een serie portretten te maken.

Deze keer geven we u een inkijkje bij Stichting Present Dordrecht-Papendrecht. We spraken met Tineke Geertsma. Samen met haar collega Ellen van Dorp coördineert zij het werk van de stichting in deze twee gemeenten. We stelden haar een paar vragen.

Kunt u ons kort uitleggen waar we nu zijn en wat Stichting Present precies doet?

“We zijn hier in het kantoor van onze stichting aan de Noordendijk te Dordrecht, een voormalig wijkkantoor van Trivire. We zitten hier naast de Eendracht, een wijkpunt waar onder andere de gemeente Dordrecht en Buurtwerk werkt.

Stichting Present brengt groepen vrijwilligers in contact met bewoners en/of organisaties die wel wat hulp of aandacht kunnen gebruiken. Zowel kleine als grote groepen kunnen zich dus bij ons melden als ze graag een keer vrijwilligerswerk willen doen. Afhankelijk van hun wensen zoeken wij daar een passende hulpvrager bij. Dat kan bijvoorbeeld een verpleegtehuis zijn die een leuke middag wil organiseren voor haar bewoners of een kwetsbare mevrouw waarbij de tuin flink opgeknapt moet worden.

We vinden het belangrijk dat niet alleen de hulpvragers, maar ook de vrijwilligers het naar hun zin hebben. Onze missie is namelijk dat we een beweging op gang willen brengen waarbij het voor mensen steeds vanzelfsprekender is om naar elkaar om te zien. Als je aan het einde van de dag een groep vrijwilligers hebt die zegt: “Dit was superleuk, dit wil ik nog wel een keer”, dan is er een klein zaadje gepland.”

En hoe komen die groepen vrijwilligers bij jullie terecht?

“Dat is wel grappig: eigenlijk heel divers. We bestaan in deze regio al zo’n 11 jaar, dus er zijn best wat mensen die onze stichting al kennen en anderen vinden ons ook gewoon op het internet. We zien steeds meer bedrijven die in het kader van teambuilding en/of teamuitjes iets voor de maatschappij willen doen. Ook krijgen we veel aanmeldingen van scholen, kerken en maatschappelijke organisaties. Daarnaast zijn er ook gezinnen die zich aanmelden om iets te doen voor een ander.”

Maar hoe weet je dan wie er hulp nodig heeft?

“Sociaal wijkteams, thuiszorgorganisaties, eigenlijk alle maatschappelijke organisaties in de regio weten dat we er zijn. Dat is ook één van de betekenissen van de naam Stichting Present die ik het mooiste vind: we zijn er. Dat willen we ook uitstralen en losmaken bij onze vrijwilligers: er zijn voor elkaar. Die organisaties melden hulpvragen bij ons aan waarbij we twee soorten vragen onderscheiden: praktisch en sociale hulpvragen.

Bij praktische vragen gaan de handen uit de mouwen. Zo heeft een groep werknemers van DuPont onlangs de Kwekkeltuin (een ontmoetingsplek in Dordrecht) opgeknapt. Sociale hulpvragen zijn er ook veel. De zorg kan niet alles meer bieden, terwijl er vaak wel behoefte is aan tijd, aandacht, een luisterend oor of gewoon even wat anders. Zo organiseren we bijvoorbeeld wel eens spelactiviteiten in verzorgingshuizen waar groepen vrijwilligers aan meedoen. Dat soort activiteiten zijn in deze Coronaperiode helaas wel minder geworden. Wel proberen we in een samenwerkingsverband Licht voor Dordt alternatieven te verzinnen: zo organiseren we een kleurplatenactie, waarbij mensen kleurplaten en/of kaarten kunnen sturen naar bewoners van verzorgingstehuizen. Verder hebben we een kerstengel actie. Vrijwilligers melden zich aan om in de donkere decembermaand extra aandacht te geven aan iemand die dat goed kan gebruiken. De kerstengel brengt bijvoorbeeld een kerstpakketje, wat lekkers of een bloemetje. Eigenlijk gaat het vooral om het gebaar en de aandacht”.

Wat maakt dat u voor deze organisatie werkt?

“Eigenlijk komt alles wat ik zoek in een baan in deze functie samen. Mijn hart ligt echt bij kwetsbare mensen en tegelijkertijd houd ik van projecten organiseren en mensen aan elkaar verbinden. Eerst werkte ik voor Stichting Present Ridderkerk en toen ze twee jaar geleden een coördinator zochten voor Dordrecht- Papendrecht twijfelde ik niet. Ik ken het netwerk hier goed vanuit mijn vorige baan bij de Hoop en woon zelf ook in Dordrecht.”

Wat vindt u nu het mooist aan dit werk?

“Als je kan zien dat je echt wat in beweging zet bij mensen. Laatst sprak ik een vrijwilliger uit een groep die nog nooit vrijwilligerswerk had gedaan. Ze deed met een paar andere een tuinklus bij iemand en realiseerde zich hoe simpel het eigenlijk is om iemand te helpen. Zo moest zij ineens denken aan een overbuurman die het ook heel zwaar had en wel wat handjes kon gebruiken. Haar lampje ging ‘aan’ in haar hoofd waardoor ze ineens heel anders naar haar eigen omgeving ging kijken. Dat is dus precies waar ik op hoop en het voor doe”.

Hoe ervaart u de samenwerking met Trivire?

“De meeste mensen bij wie wij thuis komen, hebben een sociale huurwoning. Er zijn een aantal wijkregisseurs met wie we veel en goed contact hebben. Zij zorgen ervoor dat hulpvragers de weg naar ons weten te vinden. Ook brengen zij adressen bij ons onder de aandacht, waarvan ze weten dat een beetje aandacht nodig is. Daarnaast komen er vanuit jullie ook wel eens vragen om vrijwilligerswerkklussen”.