Heeft u een kamer over voor Kamers met Aandacht?

Op 29 maart 2021 startte in de Dordrecht een wervingscampagne naar 'Kamers met aandacht’; een nieuwe woonoplossing voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar die een zorgorganisatie verlaten en niet thuis, maar ook nog niet helemaal zelfstandig kunnen wonen.

Persoonlijke aandacht

Iedereen kan een kamer met aandacht aanbieden en iedere woonruimte kan een kamer met aandacht worden. Zoals een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of ouder echtpaar thuis, of een kamer boven een winkel of in een studentenhuis. Voorwaarde is wel dat de kamer voor minimaal een jaar wordt verhuurd en de huurprijs niet hoger is dan het bedrag dat wordt geadviseerd door de landelijke huurcommissie. Ook als u een woning van Trivire huurt, kunt u een kamer aanbieden. Mensen die een kamer vrij hebben en andere geïnteresseerden kunnen voor meer informatie kijken op www.kamersmetaandacht.nl.

Ervaringen

In andere delen van het land hebben huurders van een corporatiewoning al ervaring met een jongere in huis via Kamers met Aandacht. Zo ook Wil (62) uit Zeist. Hij woont al enige jaren alleen in zijn ruime vierkamerflat. In de nieuwsbrief van Woongoed Zeist las hij dat er kamers worden gezocht voor jongeren die (tijdelijk) in een instelling verblijven. Hij gaf zich op voor het project ‘Kamers met Aandacht’ en maakte onlangs kennis met Wesley (20), die tijdelijk bij hem komt wonen.

Wil, wat dacht je toen je de oproep las?
“Ik dacht: wat interessant! Hier worden mensen gevraagd die zich betrokken voelen bij de medemens. Hier kan ik wel iets in betekenen. Ik heb ruimte, kan iemand helpen en denk dat het ook voor mij leuk is om met zo’n jongen in gesprek te gaan.”

Wat lijkt jou leuk aan het delen van je huis?
“Naast aanspraak en gezelligheid doe ik het ook vanuit een stukje maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ik denk dat veel mensen angst hebben om hun privacy op te geven maar ik heb daar geen last van. Natuurlijk moet ik straks dingen delen. Dat betekent elkaar accepteren binnen grenzen die we nog moeten ontdekken, maar ik verwacht dat het samenwonen voor mij én voor hem een meerwaarde gaat zijn.”

Wat heb jij een jongere te bieden?
“Hulp en vriendschap. Ik hoop dat Wesley meer vertrouwen krijgt, in zichzelf en in zijn omgeving. En dat hij gaat ervaren dat hij het waard is om vertrouwen te krijgen. Ik denk dat ik voldoende kennis heb om een jongere op weg te helpen.”

Waar zie je tegenop?
“Eigenlijk nog niets. Hooguit dat ik een keer voor een dichte deur sta als ik wil douchen. Er zullen vast momenten komen waarop we in elkaars vaarwater zitten, maar daar zie ik niet tegen op.”

Wat dacht je tijdens de kennismaking?
“Ik had al snel het gevoel dat het goed zat. Mede door onze gemeenschappelijke interesse in voetbal en zijn kennis van Zeist. Maar ook doordat hij zelf actief naar aansluiting zocht.”

Wanneer ga je een beroep doen op de begeleiding?
Ik zal altijd eerst zelf het gesprek met hem aangaan. Mocht ik het gevoel hebben dat het niet goed met hem gaat en kan daarover niet met hem in gesprek komen, dan zou ik zijn begeleider informeren. Ik vind het goed dat er achtervang is voor hem. Ik kan hem tips geven maar als hij ergens tegenaan loopt, bijvoorbeeld door zijn voorgeschiedenis, dan is het goed dat hij daar professionele hulp bij krijgt.

Wat vind je ervan dat Woongoed Zeist zich hier voor inzet?
“Ik zit zelf in de Maatschappelijke Adviesraad van Woongoed Zeist en vind dat Woongoed Zeist hiermee haar maatschappelijke betrokkenheid toont. Ze laat zien dat ze meer doet dan alleen verhuren. Ik krijg toestemming om een kamer voor ‘Kamers met Aandacht’ te verhuren maar dat is niet vanzelfsprekend. Daarbij zijn sommige mensen bang dat ze gekort worden op hun uitkering of toeslagen als ze een kamer verhuren, terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Zelf vind ik het een mooie taak en ik kijk ernaar uit om te beginnen.”

Wat wil je zeggen tegen mensen die nog twijfelen?
“Kom na verloop van tijd maar een keertje met mij praten; want ik draag graag mijn steentje bij om te zorgen dat meer mensen jongeren gaan helpen.”

(interview door RK woningbouwvereniging Zeist )