Maak kennis met onze doorstroommakelaar Natasja Korsmit

Het tekort aan woningen in Nederland wordt steeds groter en ook bij Trivire zien we dit als een grote uitdaging. Snel meer bouwen is een veel gehoorde oplossing maar hoe simpel dat ook klinkt in de werkelijkheid is dat niet zo makkelijk. Een andere oplossing is het doorstromen van huurders van een te grote woning naar een kleinere meer passende woning.

Hiervoor hebben wij in 2021 de functie doorstroommakelaar in het leven geroepen. Vorig jaar wisten de huurders de doorstroommakelaar al goed te vinden en hebben we al 9 succesvolle doorstromingen kunnen realiseren en er staan nog een aantal kandidaten op de wachtlijst, je weet tenslotte nooit wanneer er een geschikte woning beschikbaar komt. Dit jaar gaan we actief op zoek naar huurders die voldoen aan de voorwaarden om door te stromen. In dit artikel interviewen wij onze collega Natasja Korsmit over wat de functie inhoudt en wie er in aanmerking komt voor de doorstroommakelaar.

Natasja, kun je iets meer vertellen over wat een doorstroommakelaar precies doet?

Als doorstroommakelaar help ik huurders van 55 jaar en ouder die in een 4- of 5-kamer eengezinswoning wonen en willen verhuizen naar een nieuwe kleinere en meer passende woning. Dit begint met een kennismakingsgesprek thuis of op kantoor. Vervolgens ga ik op zoek naar een woning en bied ik een woning aan. Zodra de huurders akkoord zijn, begeleid ik alle administratieve zaken rondom de acceptatie van de woning en het opzeggen van de huur van de huidige woning. Kortom, ik ben het vaste aanspreekpunt voor alle zaken rondom de verhuizing.

Waarom is het werk van een doorstroommakelaar belangrijk?

Door senioren te helpen aan een woning die beter bij hun past maken we een eengezinswoning vrij voor een gezin met kinderen. Zij laten op hun beurt een starterswoning achter waar een jong stel dan weer kan intrekken. Op die manier zetten we letterlijk een doorstroom opgang en dit is belangrijk in deze tijd waarin er woningnood is. Ik vind het heel waardevol dat ik onderdeel kan zijn van één van de schakels in de doorstroom.

Hoe kom je aanraking met de huurders, melden zij zich aan of selecteer jij een geschikte huurder?

Iedereen die aan de gestelde eisen voldoet mag contact met mij opnemen. Dit kan via telefoonnummer 06 43 55 98 60 of per mail, doorstroommakelaar@trivire.nl. Een voorwaarde is wel dat de huurder ingeschreven staat bij Woonkeus. Informatie over het inschrijven als woningzoekende kunt u vinden op de site van Woonkeus, www.woonkeus.nl.

Dit jaar nemen we ook actief contact op met de huurders die volgens onze administratie voldoen aan de eisen. Dit doen we door het verspreiden van een ansichtkaart waarin we de doorstroommakelaar onder de aandacht brengen.

Wat als een huurder in een tijdelijke huurwoning of in een sloopwoning woont?

Een huurder in een tijdelijke huurwoning of sloopwoning komt niet in aanmerking voor de diensten van de doorstroommakelaar. De reden hiervoor is dat zij door het verhuizen naar een kleinere woning geen woning achterlaten voor een groter gezin. Met andere woorden, het brengt geen doorstroom op gang.

Zit een huurder ergens aan vast?

Een huurder zit nergens aan vast en houdt altijd zelf de regie. Wanneer ik een woning aanbied dan mag er altijd geweigerd worden. Wel hoor ik graag wat de reden is waarom de woning geweigerd wordt. Zo kan ik voor de volgende woning nog gerichter op zoek gaan. Weigeren mag onbeperkt, ook als de huurder op het laatste moment toch niet wil verhuizen.

Zijn er kosten aan verbonden?

Er zijn aan het inzetten van de doorstroommakelaar geen kosten verbonden. Uiteraard kost verhuizen altijd geld en moet er een inschrijving bij Woonkeus als woningzoekende actief zijn en dit kost geld.

Krijgt een huurder ook hulp bij het verhuizen zelf?

Bij het verhuizen zelf help ik niet, wel kan ik samen naar de mogelijkheden kijken en begeleiden naar instanties die de huurder misschien wel op weg kunnen helpen.

Wat zijn reacties die je terug hoort?

Mensen hebben verschillende redenen om te verhuizen. Soms wil een huurder het, maar het komt ook voor dat het door omstandigheden moet. Als doorstroommakelaar begrijp ik dat het soms moeilijk is om die stap te zetten. Doordat mensen de regie zelf houden en ik niet beslis voor ze of ze een woning accepteren voelen mensen zich opgelucht als ze het gesprek met me hebben gehad. En de mensen die ik heb bezocht in hun nieuwe woning zijn blij en tevreden. Bij Trivire willen we van betekenis zijn voor onze huurders en zo voelt het voor mij ook echt. Hoe mooi is het als mensen weer een nieuw thuis hebben dat perfect bij hen past!