Steeds meer mensen langer thuis

We worden met z’n allen geacht zo lang mogelijk zelfstandig en thuis te blijven wonen. Ook als we ouder worden en/of iets gaan mankeren. Op zich helemaal geen verkeerde gedachte, want over het algemeen voelt iedereen zich het fijnst in zijn of haar eigen thuis. Toch heeft dit overheidsbeleid ook keerzijden die wij als Trivire dagelijks tegen komen in ons werk. Vereenzaming, verminderde zelfredzaamheid en fikse problemen in en rond het huis. Je wordt er soms echt een beetje verdrietig van. We doen er dan samen met de bewoner(s) en andere partijen alles aan om mensen zo snel als mogelijk geschikte ondersteuning te bieden.

Op bezoek bij 100 jarigen

Gelukkig zijn er ook hele mooie en bijzondere voorbeelden waaruit blijkt dat het, zonder al te grote belemmeringen, mogelijk is voor mensen om tot zeer hoge leeftijd thuis te kunnen blijven wonen.

Hoe bijzonder is het als je 100 jaar of zelfs 101 jaar bent en nog zelfstandig woont? Volgens ons heel bijzonder en daarom gaan we voortaan bij alle bewoners die 100 jaar of ouder worden op bezoek wanneer zij jarig zijn. Om hen te feliciteren, maar vooral ook om hun woonverhaal te horen. Zo leren we met elkaar wat 'langer thuis wonen' nu eigenlijk betekent.

De eerste twee verjaardagen waren nog in 2019. Collega Marianne Levering, manager Wonen, ging op verjaardagsvisite en vertelt hierover:

Mevrouw Brand, 100 jaar

Mevrouw Brand is op 7 november 2019 100 jaar geworden en woont nog zelfstandig (met een beetje hulp van de thuiszorg) in een mooi appartement in Zwijndrecht, Het idee dat je op deze leeftijd niet zoveel meer kunt, is een illusie want mevrouw Brand is nog aardig fit: zowel mentaal als fysiek.

De bloemen staan in de vaas en ik zit aan de thee met een gebakje. Nieuwsgierig als ik ben, wil ik natuurlijk weten wat het geheim is om deze hoge leeftijd te kunnen bereiken. Mevrouw Brand denkt dat hard werken, gymen tot haar 99ste en maar 1 kind krijgen (die kosten volgens haar 5 jaar van je leven) er aan hebben bijgedragen dat zij nog relatief jong oogt en nog veel zelf kan.

Mevrouw Brand komt niet zoveel meer buiten, maar door contact met de buren en telefonisch bijpraten met haar familie heeft zij het nog redelijk naar haar zin. Er waren ook veel buren op haar verjaardag geweest.

Als het gaat om haar woonverhaal, vertelt ze mij dat ze op haar hoge leeftijd ook de recente renovatie van haar woning heeft meegemaakt. Zelf is zij tijdelijk in een zorghotel geweest, omdat in de woning blijven te belastend voor haar zou zijn geweest.  Ze was hier goed over te spreken, zeker ook omdat wij op haar verzoek de  keuken en badkamer niet hebben aangepakt, Teveel rommel en zo bleven een aantal zaken die haar (jnmiddels overleden) man had gemaakt intact.  Een mooi voorbeeld van betekenis kunnen zijn door samen met de bewoner te kijken wat er, ook binnen een lastig proces van renovatie, mogelijk is.

Meneer Stijns, 101 jaar

Op woensdag 27 november 2019 mocht ik weer een bos bloemen bezorgen bij één van onze bewoners. Meneer Stijns werd die dag 101 jaar. Samen met zijn vrouw (86 jaar) woont meneer Stijns nog volledig zelfstandig in Crabbehof. Ze krijgen een klein beetje huishoudelijke hulp, maar voor de rest doen zij alles nog zelf. Meneer Stijns wordt wel geholpen door zijn vrouw, want zijn zicht is niet meer zo goed. Dat is zeker voor een voormalig fotograaf niet altijd makkelijk. Tot dik in de zeventig was hij fotograaf voor diverse kranten en Dordtse musea, maar hij maakte vooral portretfoto's en huwelijksreportages.

Volgens meneer Stijns is zijn hoge leeftijd vooral  een kwestie van geluk hebben qua goede gezondheid en voelt hij zich best blij en tevreden ondanks dat hij niet meer zoveel kan doen. Op zijn zes kinderen is hij trots. Meneer en mevrouw Stijns wonen al ruim 20 jaar naar tevredenheid in hun appartement. Wel zien zij de omgeving om hen heen veranderen en missen zij de aansluiting met de nieuwe buren. Maar mijnheer en mevrouw denken niet aan verhuizen.