Een kijkje bij Stichting Kledingbank Dordrecht

Eén van de kernopgaven van Trivire is het huisvesten van de bijzondere doelgroepen. Maar wie zijn die bijzondere doelgroepen nu eigenlijk? Met wie werkt Trivire samen om deze doelgroepen te huisvesten? En wat doen Trivire en haar samenwerkingspartners nu precies voor deze bewoners? In een serie portretten gaven we u al eerder een inkijkje bij een aantal woonzorglocaties. Vanwege de vele positieve reacties maken we nu een serie portretten over de stichtingen met wie Trivire een warme samenwerkingsrelatie heeft. Dit keer zijn we op bezoek bij Stichting Kledingbank Dordrecht.

De deur van de Sint Jorisweg 74 staat op een kier. “Kom maar verder hoor” klinkt door de smalle gang vanuit het keukentje waar we vaste vrijwilliger Mariëtte van der Linden-Diepeveen ontmoeten. Ze geeft ons een korte rondleiding tussen de kleurrijke rekken vol met heren-, dames- en kinderkleding en schoenen. Een andere vrijwilliger is druk bezig de babykleding op te vouwen. Ze houdt een groen rompertje met kangoeroes omhoog; “Kijk nou hoe schattig en de kaartjes zitten er gewoon nog aan”, zegt ze met een glimlach. In deze winkelruimte voel je de warmte van de vrijwilligers. Vandaag praat Mariette ons bij over het belang van de Kledingbank en geeft ons een duidelijk beeld waarom deze locatie echt van betekenis is.

Wat is de Kledingbank?

“De kledingbank is een stichting die zich bezighoudt met het hergebruik van kleding. We geven dit aan mensen die het financieel zwaar hebben. Dat kan een enkele keer zijn: bijvoorbeeld als mensen niets meer hebben na een brand. Maar ook structureel. Sommige mensen leven van heel weinig geld. Zij komen dan twee keer per jaar (in de zomer en winter) hier langs voor ‘nieuwe’ kleren. Per seizoen (winter of zomer) helpen we zo’n 500 tot 600 volwassenen én 450 tot 500 kinderen. Onze klanten maken bij ons een afspraak op doorverwijzing. Ze krijgen een doorverwijsbrief van bijvoorbeeld Stichting Leergeld, de sociaal wijkteams, het Leger des Heils, de Hoop en Stichting Timon. Met zo’n brief in de hand kunnen ze bij ons een afspraak maken. Eigenlijk werken we met allerlei instanties samen die met mensen werken die in financiële nood zitten. Soms merk je ook wel schaamte hoor bij onze bezoekers. Bij het eerste bezoek moeten zij vaak een drempel over. Als ze zien dat alles hier netjes in rekken hangt én er een paskamer is, dan voelen ze zich als snel meer op het gemak. Soms staan mensen na een bezoek gewoon met tranen in hun ogen. Dat hoeft natuurlijk niet, want we doen het allemaal met heel veel liefde”, zegt Mariette. “Je kent het verhaal niet hé, laten we er gewoon voor zorgen dat het een prettige ervaring is. Dat scheelt, we hoeven geen winst te maken, we willen alleen maar dat mensen blij weer naar huis gaan”.

Waarom werk jij hier?

“Toen mijn kinderen naar de middelbare school gingen ben ik hier gestart als vrijwilliger. Ik wilde weer in het werkritme komen én nieuwe dingen leren. De Kledingbank sprak mij meteen aan. Het is net een echte winkel én tegelijkertijd kun je mensen echt helpen. Zelf voel ik mij ook verbonden met de doelgroep. Wij hadden het ook niet altijd breed en ik weet dus hoe het is om het licht aan het eind van tunnel niet te zien”. Nu is Mariette de coördinator op deze locatie. Zelf zegt ze hierover; “Nu zo’n 11 jaar later ben ik hier elke dag en regel ik van alles voor de vrijwilligers en klanten. Zelf ben ik echt enorm gegroeid”.

“Hier aan tafel lossen we de wereldproblemen op”

“Er werken hier alleen maar vrouwelijke vrijwilligers, die allemaal een huishouden runnen of gerund hebben”, aldus Mariette. “Laatst kwam er een dame binnen die heel de nacht op was geweest vanwege een brand in haar woning. Dan staat iedereen bij ons in de startblokken en wordt alles verzameld, tot aan de washandjes aan toe”. Als we haar vragen waarom ze begint te stralen als ze dit zegt: “Ja daar doe je het toch voor, je zal er zelf maar staan”. “We zijn een hecht team van zo’n 20 tot 30 dames. Elke dag hebben we een andere ploeg, met mijzelf als constante factor. Het is ook zo leuk , omdat elke vrijwilliger anders is. We hebben allemaal een andere achtergrond, maar ook qua leeftijd lopen we uiteen van 30 tot in de 70 jaar. We brengen echt wat anders aan de tafel én lossen samen wereldproblemen op”, Mariette lacht. “Zet ons een dagje in de Tweede Kamer en we regelen het wel.. Nee naja, dat is gekscherend, maar wel hoe het hier gaat. Ook wij maken wel eens wat mee in ons eigen leven, dan praten we én huilen we en dat mag hier ook zijn”.

Hoe ervaren jullie de samenwerking met Trivire?

“Ja heel goed. We krijgen dit pand en ons magazijn van jullie. Ik was er ook bij toen we zo’n zes/zeven jaar geleden van de Varkenmarkt naar dit pand gingen. Daar was het ook prima, maar we barsten toen uit onze voegen. Hier zag ik meteen al voor mij hoe we alles een plekje konden gaan geven. Het is echt een rijkdom dat we dit pand mogen gebruiken. En we gebruiken ook echt elk hoekje”.

Op welke manier is de Coronapandemie van invloed op jullie werk?

“Op veel manieren. We zijn een tijdje dicht geweest, dus hebben mensen minder kunnen helpen en we hebben echt gemerkt dat we veel meer zijn dan een kledingloket. Zeker toen we net weer open gingen. Iedereen was verlegen om een praatje en bleef veel langer hangen. Toen dacht ik wel: zie je wel dat er veel meer speelt bij mensen. We verwachten ook dat er nog meer mensen een beroep gaan doen op de Kledingbank, omdat we zien dat financiële problemen toenemen.”

Tot slot, wil je zelf nog iets kwijt?

“Ja, weet je soms komen mensen hier binnen die het allemaal niet meer zien zitten. En dan door even aardig te zijn, gewoon, even aardig zijn, kun je al heel veel bewerkstelligen. Dat vind ik mooi om te zien, als mensen daardoor weer zichzelf daardoor zijn. Dus ik wil iedereen meegeven: geef eens wat aandacht aan de mensen om je heen. Dan gebeuren er de mooiste dingen”.

Meer weten en/of de Kledingbank een handje helpen? Kijk dan hier!