Feestelijk moment vanwege nieuwe duurzame woningen in het Reeland

In de wijk Reeland in Dordrecht is in het laatste kwartaal van 2022 gestart met de bouw van 23 eengezinswoningen en 25 appartementen. Op woensdagmiddag 20 september 2023 vierden de projectmedewerkers van het nieuwbouwproject dat de duurzame woningen zo goed als klaar zijn. Met de bouw van de woningen, zorgt Trivire ervoor dat zowel (jonge) gezinnen als senioren straks hun intrek kunnen nemen in één van de comfortabele woningen aan de Oudeland- en Poelwijckstraat.  Wethouder Peter Heijkoop, bestuurder van Trivire a.i Annemarieke Nagel, directeur van Kroon & de Koning Ivo Zweekhorst en architect Theo Malschaert, legden symbolisch alvast een deurmat met ‘Welkom in uw nieuwe thuis’ voor hen klaar. Dit deden zij onder het toeziend oog van de omwonenden van de Poelwijck- en Oudelandstraat, die ook aanwezig waren.

Annemarieke Nagel vertelt: “Bij Trivire vinden we dat iedereen een fijn, betaalbaar en duurzaam (t)huis verdient in een diverse en groene wijk: jong en oud. Daarom zijn we trots op de komst van deze nieuwe woningen in het Reeland die straks een thuis gaan geven aan 48 huishoudens.”

Iets wat ook wethouder Peter Heijkoop onderschrijft: "Heel veel Dordtenaren zijn op zoek naar een betaalbare en duurzame woning. Deze nieuwe woningen in het Reeland zijn een mooi resultaat van de goede samenwerking met Trivire. De komende jaren blijven we samen investeren in nieuwe, betaalbare en energiezuinige sociale huurwoningen voor Dordtenaren met een smalle beurs die (nog) geen woning kunnen kopen."

Duurzame toekomst

Groen betekent in dit vernieuwde stukje van het Reeland niet alleen dat er veel aandacht is besteed aan beplanting in de wijk. Behalve de aanleg van openbare groene stroken, heeft Trivire ook op een andere manier invulling gegeven aan ‘groen.’ De woningen op de Oudeland- en Poelwijckstraat zijn aangesloten op het warmtenet van HVC en worden verwarmd via groene energie. Met de bouw van de nieuwe woningen, hoopt Trivire echt van betekenis te zijn voor de generatie van nu en in de toekomst. Samen met buurtbewoners, de gemeente Dordrecht en partners heeft Trivire woensdagmiddag dan ook het glas geheven op een mooie en duurzame toekomst voor de wijk.

Het project

Op de plek waar 54 verouderde woningen stonden, staan nu 23 eengezinswoningen met een tuin en een appartementencomplex met 25 appartementen met een balkon. Het complex garandeert lang woonplezier voor senioren, omdat de appartementen gelijkvloers zijn. Ook is rekening gehouden met de berging van scootmobielen. Aan de bewoners die zich vooral op de fiets verplaatsen, is ook gedacht. Behalve woningen, zijn er namelijk ook ruime openbare fietsenstallingen gebouwd.

Samen met bewoners

Dit project zou niet mogelijk zijn geweest zonder de hulp van de bewoners van de 54 huizen die er eerst stonden. Zij moesten hun huis en haard verlaten om plek te maken voor de nieuwbouw. Inmiddels hebben zij met voorrang en een verhuiskostenvergoeding een nieuw thuis gevonden.
Het goede verloop van het nieuwbouwproject is ook te danken aan het begrip en het geduld van de omwonenden van het bouwterrein. Bouwwerkzaamheden brengen overlast met zich mee. Tijdens het feestelijk moment werden zij dan ook hartelijk bedankt met een bos bloemen van mobiele bloemenkraam ‘De Pluktruck’.

Oplevering en beschikbaarheid

Naar verwachting kunnen de nieuwe huurders hun intrek in hun nieuwe woning nemen in het eerste kwartaal van 2024. De woningen worden enkele maanden voor de oplevering op Woonkeus geadverteerd. Alle geïnteresseerden kunnen reageren als zij aan de voorwaarden voldoen qua huishoudgrootte en inkomen. Degenen met de meeste punten, komen als eerste in aanmerking.