Huurster aan het woord: mevrouw Leontien Schreuder

Voor dit interview spraken wij met onze huurster mevrouw Leontien Schreuder zij huurt bij Trivire en is een zeer actieve vrijwilliger.


U zet zich al heel lang met hart en ziel in voor de wijk waarin u woont. Kunt u hier iets meer over vertellen?

"Ik hou de boel echt extreem goed in de gaten. Ik let op alles wat met de huishoudens en de bewoners hier te maken heeft. Door altijd zichtbaar te zijn in de wijk, verbonden te zijn en zelf dingen te ondernemen, krijg je heel veel voor elkaar."

Dus iedere dag, ’s avonds en ’s ochtends, loopt u rond in de wijk?

"Ja, we kijken goed om ons heen, gaan huis aan huis en verbeteren de leefbaarheid. De vrijwilligers en de wijkregisseurs zijn zichtbaar vanuit Trivire en kunnen mensen aanspreken op hun gedrag. En ja, dan kun je heel veel stapjes maken. Natuurlijk kan niet alles gerealiseerd worden, want er is overal beleid en een protocol voor." 

De buurt ziet er schoon uit, het oogt allemaal netjes hier, kennelijk helpt de aanpak om de wijk in balans te houden.

"Ja, door de jaren heen hebben we voor allerlei zaken toestemming gekregen van woningcorporatie Trivire. We mochten nepvlinders ophangen, plantenbakken realiseren en kerstversiering aanbrengen. Als er saamhorigheid is, kun je echt mooie dingen realiseren."

U heeft een netwerk nodig, maar ook de buurt zelf.

"Ja, absoluut. Je moet gehoor krijgen en gesteund worden als je signalen afgeeft. Of het nu om armoede, vandalisme, gezelligheid of zwerfvuil gaat." 

Vrijwilligers zijn ongelofelijk belangrijk om het in deze buurt goed voor elkaar te krijgen. Hoe motiveert u de andere vrijwilligers?

"Door mijn enthousiasme, door hoe ik het zelf beleef en door dat over te dragen aan anderen. En uiteraard door zelf mee te werken. Ik weet ook dat ik de kartrekker ben en dat als ik ermee zou stoppen de groep helemaal uit elkaar zou vallen."

De hulp maakt het mogelijk om het te organiseren?

"Ja, precies. Volgend jaar heb ik 24 feesten staan. Ik vind het geweldig om te doen en deze wijk heeft het nodig. En niet alleen deze wijk. Je ziet gewoon overal mensen die vereenzamen achter de voordeur en die vinden zo’n avondje uit geweldig. Je ziet dat mensen het ook echt als een avondje uit zien. En ze hoeven er niets voor te betalen. Ze krijgen een hoop gezelligheid en gaan met een warm gevoel naar huis. Wat zo mooi is: wanneer je alle problemen benoemt bij instanties, kan er hulp verleend worden. En als het allemaal loopt, beloon ik mezelf een klein beetje met het organiseren van activiteiten. Daar haal ik zoveel voldoening uit."

Bekijk het gehele interview in onderstaande video.

Dit interview komt uit de vijfde editie van onze Koerskrant. Hier kunt u de hele Koerskrant nog een keer lezen.