Moerascipres schuift op voor nieuwbouw Thureborgh

De Nationale Bomenbank heeft op woensdag 31 januari 2024 een grote moerascipres bij het voormalige verzorgingshuis Thureborgh verplaatst. De ongeveer 60 jaar oude boom stond op korte afstand van de geplande nieuwbouw. Door de boom een aantal meter op te schuiven, is er ruimte ontstaan voor de ontwikkeling van het woongebouw. Ontwikkelaar Nieuw Thureborgh bouwt bij Thureborgh nieuwe huurappartementen voor studenten en jongeren.

Het is belangrijk dat grote volwassen bomen behouden blijven. De moerascipres is ongeveer 20 meter hoog en de kroon heeft een diameter van zo'n 10 meter. Hiermee levert de boom veel zuurstof en slaat meer regenwater en CO2 op dan jonge bomen. In de zomer zorgt een grote boom veel beter voor een aangename temperatuur in de omgeving. De moerascipres staat nu dichterbij de bestaande woningen van Trivire.

Plan aangepast

De plannen voor de nieuwe appartementen bestaan al een tijdje. Door gestegen bouwkosten en hoge rente laat de start nog even op zich wachten. Nieuw Thureborgh heeft daarom het oorspronkelijke plan aangepast. Ze bouwen de nieuwe appartementen nu in fases en starten met de bouw van een nieuw gebouw op het terrein. Voordeel is dat de 144 huurders die nu in het bestaande Thureborgh wonen daar tijdens de bouw kunnen blijven. Wie dat wil, kan als het eerste deel klaar is, verhuizen naar de nieuwbouw. Daarna start de verbouwing van het bestaande deel.

Voorbereiding

2024 is het jaar van de voorbereiding. Zo moet het aangepaste plan nog langs de welstandscommissie en vraagt de ontwikkelaar de omgevingsvergunning aan. Het verplaatsen van de moerascipres is een eerste stap. Naar verwachting kan de bouw begin 2025 van start.

Jongeren

Op de nieuwe campus komen ongeveer 450 huurappartementen van 30 tot 45 vierkante meter. Jongeren tot 28 jaar mogen deze voor maximaal 5 jaar huren. Het nieuwe gebouw biedt straks ook ruimte voor een kleine supermarkt, een koffiezaakje en een inpandige fitnessruimte.