Rhiant en Trivire nemen woningen van Woonkracht10 over in Hendrik-Ido-Ambacht

Op 1 juli 2022 nemen woningcorporaties Rhiant en Trivire 464 sociale huurwoningen in Hendrik-Ido-Ambacht over van woningcorporatie Woonkracht10. Hiermee trekt Woonkracht10 zich terug uit de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht om zo haar aandacht volledig te kunnen richten op haar bezit in de gemeenten Alblasserdam, Papendrecht en Zwijndrecht. Voor de bewoners verandert er weinig. Ze kunnen in hun woning blijven wonen voor dezelfde huurprijs. Huurders en directe samenwerkingspartners zijn inmiddels geïnformeerd over de overname.

Reden voor verkoop

Woonkracht10 is er voor iedereen die een betaalbaar (t)huis nodig heeft. Het is voor Woonkracht10 een enorme uitdaging om haar woningen betaalbaar te houden. Zeker nu zij ook veel investeren in duurzaamheid en leefbaarheid. Daarom heeft Woonkracht10 besloten haar aandacht helemaal te richten op de gemeenten Alblasserdam, Papendrecht en Zwijndrecht.

Over de keuze om de woningen te verkopen aan Rhiant en Trivire zegt Liesbeth Groeneveld, bestuurder Woonkracht10, het volgende: “In de Drechtsteden staat de sociale woningmarkt onder druk. Het was voor ons dan ook belangrijk om onze woningen in Hendrik-Ido-Ambacht te verkopen aan een organisatie die deze woningen behoudt voor de doelgroep in de sociale huursector. Deze organisatie vonden wij in zowel Rhiant als Trivire. Beide organisaties streven ernaar om in de toekomst voldoende betaalbare en passende woningen te kunnen blijven aanbieden aan de doelgroep waarvoor wij bestaan. Daarnaast hebben beide partijen al woningen in Hendrik-Ido-Ambacht en weten zij als geen ander wat er leeft en speelt in de wijken. Ik heb er het volste vertrouwen in dat Rhiant en Trivire de woningen, de wijken maar vooral ook de bewoners de aandacht gaan geven die ze verdienen. De overname van onze woningen door Rhiant en Trivire voelt dan ook als de juiste keuze.”

Overname Rhiant en Trivire per 1 juli 2022

Van de 464 sociale huurwoningen in Hendrik-Ido-Ambacht gaan per 1 juli 2022 313 woningen naar Rhiant. Rhiant neemt deze woningen per 1 augustus 2022 ook in beheer. Dit betekent voor de bewoners dat zij vanaf die datum al hun woonzaken regelen met Rhiant. Carlo Oostindie, directeur-bestuurder van Rhiant, licht de aankoop namens Rhiant toe: “Met de overname van de woningen van Woonkracht10 zorgen we ervoor dat de woningen beschikbaar blijven voor onze sociale doelgroep. De woningen zijn een mooie aanvulling op ons woningbezit. Ze liggen gunstig in Hendrik-Ido-Ambacht en daarnaast zijn het ook nog eens fijne woningen met een goede indeling. We zijn blij dat we de 313 woningen over kunnen nemen en dat we hiermee ervoor kunnen zorgen dat de sociale voorraad gelijk blijft in Hendrik-Ido-Ambacht.”

De situatie van Trivire wijkt enigszins af van die van Rhiant. Trivire neemt op 1 juli 2022 juridisch 151 woningen over van Woonkracht10. Het daadwerkelijke beheer van de woningen neemt Trivire pas over van Woonkracht10 op 1 oktober 2022. Vanwege de cyberaanval eerder dit jaar, kost het Trivire iets meer tijd om alle voorbereidingen die deze overname met zich meebrengt goed te kunnen realiseren. Trivire heeft daarom met Woonkracht10 afgesproken dat Woonkracht10 het beheer van de woningen tot 1 oktober 2022 blijft uitvoeren. Dit betekent dat er tot die tijd nog niets verandert voor de bewoners van deze 151 woningen en zij hun woonzaken voorlopig nog regelen met Woonkracht10. Tinka van Rood, bestuurder van Trivire, zegt hierover: “We zijn blij met de overname van de woningen van Woonkracht10 om verschillende redenen. Zo willen we als Trivire van nog grotere betekenis zijn in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht en haar inwoners dan we nu al zijn. Dit kunnen we nu waarmaken doordat we meer bewoners direct kunnen bedienen. Ik kijk er dan ook naar uit om de nieuwe bewoners te mogen verwelkomen. Daarnaast hechten we grote waarde aan de samenwerking met Rhiant. Met deze stap weet ik zeker dat we deze samenwerking de komende jaren nog verder kunnen versterken.”

Warme overdracht Woonkracht10 aan Rhiant en Trivire

Woonkracht10, Rhiant en Trivire hebben samengewerkt aan een zorgvuldig verkoopproces en een warme overdracht voor de bewoners. Dit betekent dat zij er met elkaar alles aan hebben gedaan om de huurders zo goed mogelijk te begeleiden naar de nieuwe situatie. Inmiddels zijn de bewoners, evenals de maatschappelijke partners van de drie woningcorporaties, op de hoogte gebracht van de overname.