Update: aanval op systeem Trivire

Vorige week deelden we in een bericht dat we te maken hebben gehad met een digitale aanval op het systeem van Trivire. Dit was een aanval op het systeem van de ICT-dienstverlener waar wij onze systemen hebben ondergebracht. Hieronder leest u de laatste stand van zaken en wat dit voor u betekent.  

Er is een aanval geweest op het systeem van onze ICT-dienstverlener 

Acht woningcorporaties, die diensten afnemen van eenzelfde ICT-dienstverlener, zijn vorig weekend getroffen door de gevolgen van een ransomware aanval door criminelen die losgeld eisten. Er is toen direct actie ondernomen om de systemen en gegevens veilig te stellen. Door de aanval kunnen de woningcorporaties tijdelijk niet meer in een deel van hun ICT-systemen en bij een deel van hun gegevens. Dat zorgt voor veel overlast. Met hulp van extern ICT forensisch experts zijn extra beveiligingsmaatregelen getroffen en worden de bestanden door middel van een back up hersteld.   

Er zijn acht corporaties betrokken 

De acht woningcorporaties zijn Alwel (Roosendaal), Brederode Wonen (Bloemendaal), Laurentius (Breda), l’escaut (Vlissingen), Trivire (Dordrecht), QuaWonen (Krimperwaard), De Woningstichting (Wageningen) en Zayaz (’s-Hertogenbosch).  

Het onderzoek loopt nog 

Momenteel loopt er een onderzoek naar de oorzaak en omvang van de aanval en de datadiefstal. Per woningcorporatie wordt gekeken of én welke gegevens van medewerkers, huurders en relaties in onbevoegde handen zijn gekomen.  

Zodra duidelijk is om welke gegevens van wie het gaat, informeren de woningcorporaties de betreffende mensen persoonlijk over welke gegevens het gaat, wat eventuele risico’s zijn en hoe zij daar mee om kunnen gaan. De woningcorporaties nemen daarbij hun verantwoordelijkheid. 

Bij Trivire is nagenoeg zeker GEEN vertrouwelijke data gestolen 

Inmiddels is duidelijk dat de situatie (wel of geen datadiefstal en de impact ervan) per woningcorporatie verschilt. Er zijn ook woningcorporaties waarbij het nagenoeg zeker is dat er geen vertrouwelijke data zijn gestolen. Trivire behoort tot deze categorie corporaties. Het onderzoek tot nu toe ondersteunt dit ook: er zijn geen aanwijzingen dat er vertrouwelijke data van Trivire is gestolen. 

Er is geen losgeld betaald 

Er is contact geweest met de criminelen en er is besloten om geen losgeld te betalen. Bij de Autoriteit Persoonsgegevens is een melding gedaan van datadiefstal en er is contact met de politie over aangifte.  

Aangepaste dienstverlening 

Ons systeem is door deze aanval tijdelijk nog niet beschikbaar. Dit betekent dat wij onze dienstverlening hierop hebben aangepast. Excuses voor het eventuele ongemak en wij hopen op uw begrip. 

Wij vinden het vervelend dat dit heeft kunnen gebeuren 

Wij betreuren de overlast en onrust die deze mededeling met zich meebrengt. Wij doen er alles aan om onze dienstverlening zo snel mogelijk weer volledig te herstellen. 

Wij staan voor u klaar 

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op, via telefoonnummer 078 633 1600. Of kijk op onze website: www.trivire.nl.