Energiezuinige en comfortabele woningen op de Halley- en Keplerweg

Klaar voor de start... af!

In Dordrecht, aan de Halley- en Keplerweg start de renovatie van 327 woningen verdeeld over vijf flatgebouwen. Met deze ingrijpende upgrade wil woningcorporatie Trivire de woningen klaar maken voor de toekomst door hen energiezuiniger en comfortabeler te maken. VORM Renovatie voert de renovatie in opdracht van Trivire uit. Op 7 februari 2024 bezegelden Guido Voermans, directeur VORM Bouw &  VORM Ontwikkeling en Tinka van Rood, bestuurder van Trivire, de samenwerking door het tekenen van de aannemingsovereenkomst.

De werkzaamheden aan de Halley- Keplerweg zijn grootschalig. De badkamer, het toilet en/ of keuken van een groot aantal woningen worden gerenoveerd. Voor alle woningen geldt een uitgebreid pakket van maatregelen die de duurzaamheid en het comfort in de woning vergroten. Zo worden alle woningen gasloos gemaakt. Afgelopen jaar zijn de woningen aangesloten op het warmtenet van HVC. Raamkozijnen worden voorzien van HR++ beglazing en borstweringsisolatie. Er wordt een CO2 gestuurd ventilatiesysteem aangebracht voor een optimaal binnenklimaat in alle woningen.
Naast de woningen, wordt ook de schil van de vijf woongebouwen verduurzaamd. Gevels en bergingsplafonds worden geïsoleerd, verlichting wordt vervangen door led- verlichting en hoofddaken krijgen nieuwe dakbedekking. De entree en de trappenhuizen van de woongebouwen worden opgeknapt en er komen schootmobielplaatsen.


Samen met bewoners

Het omvangrijke pakket aan maatregelen is lastig om in bewoonde staat uit te voeren. Zeker omdat de standleiding (verticale riolering) ook vervangen wordt. Daarom krijgen alle bewoners een logeerwoning aangeboden. In de wetenschap dat dit ingrijpend is voor bewoners, heeft Trivire hen samen met VORM zoveel mogelijk voorbereid op al wat komen gaat. Zo is er een modelwoning ingericht, zodat bewoners hun toekomstige woonsituatie alvast kunnen bekijken. De klankbordgroep die uit diverse bewoners bestaat, wordt regelmatig geïnformeerd en geconsulteerd. De bewonersbegeleider van VORM en de sociaal projectleider van Trivire houden nauw contact met alle bewoners. Zij informeren hen zoveel mogelijk voor en tijdens de werkzaamheden.

Klaar voor de start

Eén van de manieren om bewoners te informeren, is de organisatie van de zogenaamde startbijeenkomsten. In april 2024 starten de werkzaamheden aan het eerste woongebouw.
Op vrijdag 2 februari vond de startbijeenkomst plaats voor bewoners, wiens woning als eerste aan de beurt is. In het nabij gelegen Cultureel Centrum aan de Halleyweg kregen bewoners, onder het genot van een hapje en een drankje, nogmaals de gelegenheid hun vragen te stellen aan het projectteam. De bewoners konden ook hun keuze maken voor de kleuren van keukens en aanrechtbladen. Ook kregen zij een demonstratie ‘koken op inductie’. Iets wat zij zelf binnenkort gaan doen, nu het koken op gas straks tot het verleden behoort. Met de start van de werkzaamheden aan het eerste woongebouw is ‘de kop eraf’. Daarna krijgen de overige vier woongebouwen een opfrisbeurt en een verduurzamingsslag. Trivire en VORM verwachten eind 2025/ begin 2026 het project aan de Halley- en Keplerweg af te ronden.