Houd vocht en schimmel buiten de deur

In iedere woning komt vocht vrij door bijvoorbeeld douchen, koken, wassen en drogen. Teveel vocht en schimmel in huis kunnen slecht zijn voor uw gezondheid. Hieronder leest u wat u kunt doen om vocht en schimmel buiten de deur te houden.

8 tips om vocht en schimmel buiten de deur te houden

  1. Verwarmen: gaat u slapen of bent u niet thuis? Zet de verwarming dan op 15 graden. Let wel op: als het binnen te koud is (onder de 15 graden), verdwijnt vocht niet goed uit uw huis.
  2. Inrichten: plaats uw meubels niet voor de verwarming. Hang er ook geen gordijnen voor. Houdt ruimte (± 5 cm) tussen de meubels en de muur en vloer. Zo kan de warmere lucht goed doorstromen.
  3. Ventileren: laat ventilatieroosters altijd open en maak ze schoon. Laat de roosters ook open in de winter. Dan kan het vocht verdwijnen. Zo is uw huis gezonder. Een droger huis is daarnaast ook sneller warm.
  4. Luchten: lucht uw huis 15 minuten per dag. Zet ramen en deuren tegenover elkaar open. Dan werkt luchten het beste.
  5.  Douchen: houdt de badkamerdeur dicht als u doucht. Zo voorkomt u dat er vocht in huis komt. Heeft u mechanische ventilatie? Zet deze tijdens het douchen op de hoogste stand. Laat de ventilatie na het douchen nog minimaal 15 minuten aan staan.
  6. Wassen: centrifugeer de was goed voordat u deze ophangt. Dan droogt de was sneller. Droog uw was als het kan buiten. Hangt u de was binnen op? Zet dan een raam open.
  7. Koken: kook met deksels op de pannen. Zet de afzuigkap aan tijdens het koken en/of zet het keukenraam open. Heeft u mechanische ventilatie? Zet deze dan op de hoogste stand.
  8. Slapen: slaap ’s nachts met het raam of de slaapkamerdeur open. Lucht de slaapkamer minimaal 15 minuten per dag door ramen en deuren open te zetten.

Wilt u weten of u gezond leeft?

Ga naar GezondWonenNL en doe de gezond-wonen-check!. Hier vindt u ook diverse filmpjes met handige tips en uitleg.

Heeft u alsnog schimmel in uw woning? Kijk dan wat Trivire voor u kan doen.

Dien hier uw reparatieverzoek in. Wij beoordelen het probleem en lossen het waar mogelijk voor u op.