Woningen Blaauwweg opgeknapt en verduurzaamd

Anderhalf jaar is er gewerkt aan de Zonneflat, Maanflat en Siriusflat aan de Blaauwweg in Dordrecht. De 198 woningen verdeeld over 3 blokken hebben een transformatie ondergaan onder andere op het gebied van verduurzaming. Een hele klus met grote impact voor de bewoners, maar in een tijd waarin energieprijzen door het dak gaan, is het fijn dat de woningen nu goed geïsoleerd zijn. De rust is terug, de portieken zijn opgefrist en de woningen zijn klaar voor de toekomst.

Duurzaam en meer comfort

De woningen en appartementen zijn aangesloten op het warmtenet van HVC. Verder is gekozen voor hoogwaardige isolatie en HR++-glas. Voor de bewoners betekent dit een hoog wooncomfort en een betaalbare woning. Ontwikkelaar en  bouwer Van Wijnen startte in het voorjaar van 2021 met de grootschalige renovatie van de woningen aan de Blaauwweg. Een periode waarin we moesten leren werken met corona. Dit leverde helaas wat vertraging op, maar gelukkig hadden de meeste bewoners hier alle begrip voor. Corona overviel ons immers allemaal.

Metamorfose van binnen en van buiten

Naast de werkzaamheden op het gebied van verduurzaming kregen de woningen ook een uiterlijke opknapbeurt. Zo kregen de meeste woningen een nieuwe badkamer, toilet en keuken. Aan veiligheid is ook gedacht, want de intercom is vervangen door een videofoon. En voor extra gemak is er een E-bikestalling gemaakt.

Ook de buitenkant heeft de nodige aandacht gekregen. Zo hebben de entrees een metamorfose ondergaan en de woongebouwen zijn in een andere kleurstelling geschilderd in de kleur die de bewoners zelf graag wilden. Zo heeft het gebouw weer een moderne uitstraling gekregen.

Feestelijke oplevering met activiteiten voor de bewoners

Om de oplevering officieel te bekrachtigen organiseerden Trivire en Van Wijnen op woensdag 14 september 2022 een feestelijke bijeenkomst voor de bewoners. Tinka van Rood, bestuurder van woningcorporatie Trivire en Martin de Jong, directeur bij Van Wijnen, markeerden de oplevering met het uitwisselen van een symbolische sleutel. Ook waren er verschillende activiteiten voor de bewoners. Zo konden ze een workshop koken op inductie bijwonen, kregen ze uitleg over de andere manier van verwarmen en ventileren in de woning en was er een plek voor ideeën over een verdere invulling van de nieuwe entrees en lifthallen.

De volgende fase: de overkant

Aan de overkant van de Zonneflat, Maanflat en Siriusflat liggen aan de Blaauwweg een aantal andere woongebouwen van Trivire. Ook deze gebouwen willen we isoleren en aansluiten op het warmtenet van HVC. Maar de werkzaamheden zijn hier minder ingrijpend. Binnenkort krijgen de bewoners van deze woningen een voorstel waar zij akkoord op mogen geven. Naar verwachting start Van Wijnen in januari 2023 dan met de werkzaamheden.